Udział członków bydgoskiego oddziału Stowarzyszenia Geodetów Polskich w XXVII Kongresie Międzynarodowej Federacji Geodetów

Data publikacji: 10.10.2022

W dniach 11-15 września 2022r. w Warszawie odbył się 27 Kongres Międzynarodowej Federacji  Geodetów. Za słowami Pani Ludmiły Pietrzak, redaktor naczelnej Przeglądu Geodezyjnego, jest to istna „olimpiada dla geodetów”. Wydarzenie odbywa się raz na cztery lata, ale po raz pierwszy zostało zorganizowane w Polsce, przy wsparciu Stowarzyszenia Geodetów Polskich.

Tematem przewodnim kongresu było: „Volunteering for the future – Geospatial excellence for a better living” – „Wolontariat na rzecz przyszłości – Doskonałość geoprzestrzenna dla lepszego życia”

Z naszego oddziału w wydarzeniu brały udział trzy osoby: dwoje nauczycieli akademickich z koła Politechnice Bydgoskiej – Jacek Sztubecki i Małgorzata Sztubecka oraz Filip Szramkowski. Uczestniczyli oni w Kongresie w dniu 13 września 2022r. w następujących blokach tematycznych: Zintegrowane techniki pomiarów inżynierskich, Tradycyjne i nowoczesne technologie w pomiarach inżynierskich, Planowanie przestrzenne i dostępność terenów mieszkaniowych oraz Inteligentne planowanie z GIS w zagadnieniach klimatycznych.

Poza sesjami wykładowymi była to wspaniała okazja do poznania osób związanych z geodezją z całego świata, zarówno ze środowiska akademickich, wykonawców jak i przedstawicieli rządowych.

Dla  rozwoju w każdym kierunku, nie tylko w geodezji, bardzo ważna jest wymiana doświadczeń – Kongres FIG jest do tego wspaniałą okazją. W różnych panelach przedstawione zostały zarówno innowacyjne metody pomiarowe, tradycyjne, wykorzystywane „na nowo”, oraz tematyka nauk pokrewnych, takich jak planowanie przestrzenne, ze wskazaniem roli geodezji w rozwoju tej dziedziny. Hasło przewodnie kongresu miało podkreślić, że nasza praca, praca geodetów, nie jest tylko dla nas, ale przede wszystkim, ma na celu podniesienie jakości życia przyszłym pokoleniom. Zdaniem prelegentów geodeta w trakcie swojej pracy powinien nie tylko zwracać uwagi na techniczny aspekt swojej działalności ale również miał na uwadze aspekty społeczny i środowiskowy.

Opracował: Filip Szramkowski