Protokół z zebrania Oddziału w dniu 6 marca 2023r.

Data publikacji: 13.03.2023

Bydgoszcz, 6 marca 2023r.

PROTOKÓŁ

dotyczy: zebrania środowiskowego o/sgp

gdzie: NOT Bydgoszcz

kiedy: 6 marca 2023r.

Rozpoczęcie zebrania o godz. 17:10 i powitanie obecnych uczestników spotkania przez Prezesa Oddziału dr inż. Bolesława Krystowczyka.

Przebieg obrad:

1. Dyskusja na temat przywrócenia stosowania procedur wynikających z Art. 43. Prawa Budowlanego w zakresie realizacji geodezyjnej inwentaryzacji urządzeń podziemnych w wykopie przed zakryciem, mających na celu wyeliminowanie złych praktyk.

Głos zabrali:

• Sławomir Wnuk nakreślił sytuacje problemowe z jakimi spotykają się wykonawcy prac geodezyjnych, podkreślając, że geodeci wykonawcy uważają za oczywiste, zasilanie baz GESUT wiarygodnym informacjami o położeniu, zagłębieniu, rodzaju urządzania, własności gestorskiej, etc. Ale aby w/w informacje pozyskać bezwzględnie należy wykonywać pomiary inwentaryzacyjne przed zakryciem inwentaryzowanego urządzania. Sporządzanie dokumentacji końcowej z poszanowaniem art. 43 ust 3 dla podmiotów profesjonalnie zajmujących się realizacją inwestycji np. wykonawcy sieci wod-kan, elektroenergetycznych, światłowodowych, w tym deweloperzy, wg wykonawców prac geodezyjnych nie stanowi problemów.
    Zwrócił uwagę, że geodeci pozbawieni przez kierowników budów, lub inwestorów możliwości pomiaru urządzeń przed ich zasypaniem zostają postawieni przed dylematem utraty zlecenia, gdy geodeci domagają się przed wykonaniem pomiaru odkrycia zasypanych urządzeń. Najczęściej taki przypadek pojawia się podczas końcowej inwentaryzacji inwestycji małych najczęściej realizowanych metoda gospodarczą takich jak: budynki mieszkalne, usługowe, w których najczęściej następuje realizacja urządzeń podziemnych nastąpiła na podstawie dokumentacji uproszczonej, bez ustanawiania nadzoru kierowania budowy. Na takich inwestycjach geodezyjna inwentaryzacja ma miejsce w momencie gdy inwestorzy mają urządzone dojścia, trawniki, obiekty małej architektury, gdzie nawet ślady przebiegu wykonanych urządzeń podziemnych są zatarte i w takich przypadkach, geodecie pozostaje jedynie określenie na podstawie wskazania zlecającego, wykonawcy lub inwestora. Wykonawcy są świadomi niskiej jakości pozyskania takich danych, niestety w niektórych przypadkach taki sposób pozyskania informacji jest nie unikniony.
    Na zakończenie, zaproponował aby przeprowadzić w wydziałach administracji budowlanej, nadzorach budowlanych oraz izbach budowlanych szeroko zakrojoną akcję informacyjną, aby uświadomić uczestników procesu budowlanego o istnieniu w/w regulacji, a w okresie trwania akcji np. półrocznym, na obiektach, gdzie ze względu na poczynione inwestycji nie ma nawet możliwości wykonania odkrywek ziemnych honorować pomiar uzbrojenia podziemnego poprzez pomiar pośredni np. wykrywaczami urządzeń podziemnych.
  • Maciej Lewandowski podzielając rozterki wykonawców, oraz przedstawił działania, które jako przedstawiciel starostwa zostały przeprowadzone w niniejszej sprawie. Przekazał, że do wydziałów działających w strukturach Starostwa Powiatowego w Bydgoszczy zostały kierowanie odpowiednie pisma dotyczące właściwej interpretacji art.43 prawa Budowlanego w celu uświadamiania osób kierujących inwestycjami budowlanymi.
  • Robert Cieszyński jako WINGiK przedstawił temat od strony brzmienia przepisów prawnych oraz podkreślił, iż bazy GESUT w ramach inwentaryzacji muszą bezwzględnie być zasilane wyłącznie danymi z pomiarów bezpośrednich w wykopach otwartych.W wyniku powyższych dyskusji wynikły potrzeby:
    • wystosowanie pisma informującego do geodetów – wykonawców,
    • spotkania szkoleniowego we współpracy z Izbą Budowlaną i Nadzorem Budowlanym celem właściwej interpretacji wymagań prawnych należnych do stosowania w wykonawstwie branżowym,
    • wystosowania pisma do Izby Budowlanej w celu wypracowania wspólnych praktyk.
  1. Zmiany w Planie Pracy Oddziału:

• wykreślenie spotkania biznesowego,
  • doprecyzowanie szczegółów związanych ze zjazdem geodetów – ustalono termin 22-24 września 2023r. i miejsce spotkania w restauracja Rewita
  1. Omówienie przygotowań do XLV Olimpiady GiK.

2. Zaproszenie z oddziału Poznań – dyskusja w zakresie podjęcia współpracy.

Zebranie zakończyło się o godz.: 18:20.

Protokołowała
mgr inż. Emilia Ciechowicz

FOTORELACJA ZE SPOTKANIA

Andrzej Izbaner, Henryk Siuda, Bolesław Krystowczyk, Jarosław Kaszewski, Lucyna Górnikiewicz-Karwowska