Udział członków bydgoskiego oddziału Stowarzyszenia Geodetów Polskich w Inżynieraliach Politechniki Bydgoskiej

Data publikacji: 16.10.2022 | Data wydarzenia: 10.10.2022

W dniu 10 października 2022r. w Politechnice Bydgoskiej odbyły po raz drugi Inżynieralia. Wydarzenie adresowane jest do osób zainteresowanych studiowaniem na kierunkach technicznych, chcących poznać od podszewki aspekty pracy inżyniera. W trakcie ich trwania była również możliwość poznania zawodu inżyniera geodety. W wydarzeniu uczestniczyli uczniowie szkół średnich z regionu oraz studenci kierunku Geodezja i kartografia Politechniki Bydgoskiej.

W programie Inżynieraliów czynnie udział wzięli członkowie bydgoskiego oddziału Stowarzyszenia Geodetów Polskich. Prezes oddziału Bolesław Krystowczyk wygłosił wykład nt. „Nietypowe zastosowania geodezji w utrzymaniu ruchu dużych zakładów przemysłowych”, natomiast kolega Sławomir Wnuk zapoznał słuchaczy z aspektami codziennej pracy geodety w wykładzie „Geodeta – zawód z pasją”. Prowadzącym spotkanie był kolega Adam Bujarkiewicz.

Uczestnicy wzięli udział również w warsztatach praktycznych dotyczących fotogrametrii niskiego pułapu UAV oraz naziemnego skanowania laserowego 3D.